Bolečine v križu

Skorajda ni človeka, ki ne bi poznal bolečine v križu. Precej pogosto se začnejo pojavljati že pri relativno mladih ljudeh, z njihovo starostjo pa pojavnost samo še naglo narašča. Povzročajo veliko odsotnosti z dela in so najbolj pogoste pri delavcih, ki opravljajo težka fizična dela.

Vzroki za bolečine v križu

Glede na trajanje bolečine v križu ločimo dve vrsti: kratkotrajne bolečine, ki trajajo največ šest tednov in kronične bolečine v križu, ki so dalj časa trajajoče. Kratkotrajne bolečine so ponavadi posledica mehanskih vplivov in nastanejo pri nategu obhrbteničnih mišic in vezi, zaradi slabe drže in nefiziološkega položaja na delovnem mestu ali pa pri pretiranih športnih obremenitvah. Lahko so posledica poškodb, kadar zdrsne medvretenčna ploščica in pritisne na okoliški živec. So tudi zvest spremljevalec ljudi, ki se borijo s prekomerno telesno težo, pa tudi nosečnicam niso neznanka. Kronične bolečine v križu se pojavijo pri vnetnih revmatskih obolenjih in pri izrabi medvretenčne ploščice. Lahko so pa tudi posledica zloma hrbteničnega vretenca zaradi osteoporoze ali bolezni trebušnih organov, novotvorb in okužb.

V boj proti bolečinam v križu

Pomembno je poudariti, da bolečine v križu večinoma niso znak bolezni in zato ne predstavljajo nevarnosti za naše zdravje. Navadno jo lahko obvladamo sami in obisk pri zdravniku ni potreben. Da bi bolečine v križu preprečili, pa lahko veliko naredimo prav sami. Kadar bolečina nastopi mirujemo dan ali dva, več ne, saj je vzdrževanje telesne dejavnosti zelo pomembno. Če mirujemo predolgo telo postane okorno, mišice izgubijo na moči, pešajo nam kosti, postanemo depresivni, bolečine se običajno okrepijo in vedno težje se znova aktiviramo, saj se znajdemo v nekem začaranem krogu. Zelo priporočljive so vaje za bolečine v križu. Gre za raztezovanje in krepitev hrbteničnih mišic. Izvedba vaj je preprosta in za izvajanje ni potreben obisk telovadnice, s čimer prihranimo na času in denarju. Vsekakor velja omeniti, da aktivnosti, kot misli večina ljudi, ne opustimo, temveč jih le prilagodimo in tako hitreje premagamo bolečino in se vrnemo v ustaljene tirnice vsakodnevnega življenja.