Bolj učinkovit način zalivanja manjših in večjih površin

Vsaka rastlina potrebuje primerno količino vode pri svoji rasti. To pa je še posebej opazno pri kmetijstvu in vrtnarstvu, saj želimo največjo količino pridelka. Uporaba kapljičnega zalivanja nam prinese zelo presenetljive rezultate. Zalivanje na tak način privede vodo do samih korenin, kar omogoča rastlinam, da jo lažje absorbirajo vase. Pri tem pa prihranimo ogromno stroškov pri porabi vode in energije. Obenem pa bomo tako izboljšali zdravje zemlje, kar se bo opazilo po bolj bogatem izgledu naših rastlin.

Manjša poraba vode je vedno zaželena

Klasični načini zalivanja so dokaj učinkoviti, vendar je skoraj neizbežno, da bomo v določenih delih našega vrta ali kmetije porabili veliko preveč vode. Poleg tega pa je ročno težko dovesti primerno količino vode vsem rastlinam. Veliko bolj učinkovito je, če imamo nameščen sistem za kapljično namakanje naših obdelovalnih površin. Pravilno nameščen sistem nam bo prihranil do 90% vode.

Paradižnik
Kapljično namakanje izboljša pridelavo zelenjave

Obenem pa bo izboljšal pridelavo sadja, zelenjave in drugih pridelkov. To pa zato, ker bo skoraj vsa voda porabljena samo za ohranjanje najvišjega zdravja naših rastlin. Cevi namakalnega sistema so namenjene, da čim bolj učinkovito prenesejo vodo v notranjost zemlje. Pri ročnem zalivanju se veliko vode porazgubi preko izparevanja ali pa sploh ne doseže korenin rastlin.

Različne rastline potrebujejo različno količino vode

Dejstvo je, da vsaka rastlina potrebuje določeno količino vode. Tako težko zagotovimo njihovim potrebam z enakomernim zalivanjem celotne kmetijske ali vrtne površine. Tako lahko pričnejo nekatere rastline počasneje rasti, dobijo rjave liste ali pa jih napadejo paraziti ter razne bolezni.

Video: Zakaj rastline potrebujejo vodo?

Velika prednost kapljičnega namakalnega sistema je ta, da ga lahko prilagodimo potrebam različnih rastlin. Tako ne bo nevarnosti, da jih bomo preveč ali premalo oskrbeli z vodo. S tem se bomo izognili mnogim težavam, ki jih povzročijo drugi namakali sistemi, ki jih ne moremo prilagoditi potrebam individualnih rastlin.

Kapljično namakanje je možno namestiti na razgibane poljedelske površine

Pri namestiti klasičnih namakalnih sistemov je vedno težava, če se moramo spopasti z neravnimi površinami. To pa zato, ker je pretočnost cevi težavna, če so velike razlike v višini posajenih rastlin. Kapljični sistem za zalivanje pa nima te težave. To pa zato, ker ga lahko prilagodimo našim potrebam z mnogimi različnimi nastavki, debelinami cevi za vodo ipd. Tudi različna tekstura zemlje ne predstavlja težave pri zalivanju, kar pomeni, da je to univerzalna rešitev za oskrbovanje raznolikih kmetijskih in drugih površin. Sam sistem pa je dokaj ugoden za nakup in se sam odplača z uporabo, ker nam omogoča ogromen prihranek pri porabi vode in delovni sili.