Gremo v najem

Ker je dandanes zelo težko dobiti kredit, se večina mladih, ko gredo od staršev odloči za življenje v podnajemniškem stanovanju. Stanovanj je na trgu ogromno, ampak tudi izbira je zelo raznolika. Najbolje je, da si vzamete čas in se iskanja lotite sami. Nepremičniske agencije namreč za pomoč zaračunavajo provizije, navadno v višini ene najemnine. Poleg tega bo večina lastnikov zahtevala najmanj eno varščino, če ne kje dve ali tri, ki jo boste dobili nazaj šele, ko greste iz stanovanja, če ga boste seveda vrnili v takem stanju, kot ste ga prejeli.

Preden boste začeli iskati stanovanje, dobro premislite kaj dejansko potrebujete. Koliko oseb bo živelo v stanovanju, ali načrtujete večanje družine, želite novejše ali starejše stanovanje, opremljeno, z balkonom, dvigalom, bližino službe, vrtca, trgovine, prometnih povezav, lastnim parkiriščem in podobno. Nato morate dobro preučiti svoje finančne zmožnosti, da boste zmogli zraven najemnine plačevati tudi stroške in da vam bo ostalo dovolj še za ostale potrebe, hrano, bencin, obleke, ipd…
Ne odločite se za prvega, ki si ga boste šli ogledati, če ne bo za vas idealno. Vsak dan namreč prihaja na splet veliko število novih stanovanj, tako da imate med čem izbirati. Saj se nočete vsak mesec seliti, ali pač ?!

V Mariboru se cene dvosobnih stanovanj gibljejo med tristo in petsto evri, odvisno od opreme in adaptacij v stanovanju, ter starosti objektov, seveda pa najdemo tudi cenejša ali pa tudi veliko dražja stanovanja. Povprečni mesečni stroški v dvosobnem stanovanju znašajo v povprečju okrog dvesto evrov. Za posameznika z minimalno plačo je torej življenje v podnajemniškem stanovanju luksuz, zato se za najem po večini odločajo pari, družine ali pa več študentov skupaj, da si stroške porazdelijo.

Preden se boste z lastnikom dogovorili o najemu je pametno, da skupaj tudi sestavite pogodbo, ter določite katere izmed stroškov bo kdo kril. V stanovanjih v blokih namreč v večini primerov rezervni sklad in zavarovanje plačujejo lastniki, ostale stroške pa najemniki po dejanski porabi po položnicah.

S stanovanjem nato ravnajte, kot da je vaše in bodite dober gospodar, kajti bilo vam je oddano v uporabo, z veliko mero zaupanja, sploh če lastnika ne poznate. Držite se napisanega v pogodbi in spoštujte vaše dogovore. Prav tako hitro, kot se lahko vi odločite, da greste iz stanovanja, vas lahko namreč tudi lastnik postavi na cesto. Sicer z odpovednim rokom, ampak pravtako.