Izbira vrste gostovanja za našo spletno stran

Postavitev spletne strani za poslovanje in komunikacijo z našimi strankami je dandanes skoraj nujno opravilo. Ljudje pričakujejo, da si lahko preberejo kaj več o našem podjetju, preden se odločijo za nakup naših izdelkov in storitev. Obenem pa je zadnja leta postalo samoumevno, da si lahko stranke kadarkoli ogledajo ponudbo določenega podjetja preko spleta. Najem strežnika za našo spletno stran nam nudi gostovanje spletnih strani, ki ga poznamo v različnih konfiguracijah. Te konfiguracije se med seboj lahko zelo razlikujejo, zato je pomembno, da poznamo njihove glavne prednosti.

Hitrost spletne strani določajo številni dejavniki

Različne spletne strani delujejo s popolnoma drugačno hitrostjo. Nekatere so počasnejše, druge pa hitrejše. Hitrost delovanja je v veliki meri odvisna od HTML in druge kode, ki so jo razvijalci uporabili pri njeni izdelavi. Zelo pomemben dejavnik pa je tudi gostovanje spletnih strani, ki zajema strežnik na katerem spletna stran deluje. Če na hitro povzamemo najbolj očitne dejavnike, ki določajo hitrost in odzivnost spletne strani, so to:

  • Uporaba spletne in druge kode kot so HTML, CSS in JavaScript
  • Strežnik in njegova konfiguracija, ki se uporablja pri gostovanju spletne strani
  • Vrsta konfiguracije strežnika

Deljeno gostovanje za nezahtevne uporabnike

Dandanes je izredno pogosto deljeno gostovanje. Namenjeno je nezahtevnim uporabnikom, ki želijo osnovno spletno stran in ne pričakujejo velikega obiska. Primerno je za manjše trgovine, forume, bloge ipd. Deljeno gostovanje spletnih strani deluje tako, da si zmogljivosti strežnika delijo številni uporabniki.

Deljeno gostovanje spletnih strani
Deljeno gostovanje spletnih strani je primerno za nezahtevne uporabnike

Tako se poceni najem, saj se na strežniku nahaja več deset, sto ali tisoč različnih domen. Slabost omenjenega gostovanja pa je ta, da si vsi uporabniki med seboj delijo pasovno širino, moč procesorjev ter druge zmogljivosti strežnika. Tako lahko pride do upočasnitve določenih spletnih strani nepričakovano.

Virtualno gostovanje nudi izvrstno varnost

Vedno bolj popularna vrsta gostovanja je virtualna. Strežniki v virtualni konfiguraciji za gostovanje spletnih strani so ugodni za najem in nam nudijo izvrstno prilagodljivost ter varnost pred napadi. Deluje zelo podobno deljenemu načinu. Razlika je ta, da ima vsak uporabnik zakupljene zmogljivosti svojega dela strežnika. Obenem pa lahko kadarkoli zakupimo dodatno pasovno širino, prostor na disku ali moč procesorjev.

Različne vrste spletnega gostovanja – deljeno gostovanje vs VPS gostovanje vs namenski strežnik

Tako nam virtualno gostovanje nudi največjo zanesljivost in zmogljivost v kateremkoli trenutku. Obenem pa je to izredno varno gostovanje, saj vsaka domena deluje v popolnoma izoliranem okolju od drugih domen. Tudi, če pride do vdora na strežnik bodo naši podatki zelo verjetno ostali popolnoma varni, saj jih varuje močna enkripcija.

Gostovanje v oblaku je fleksibilno

Najnovejši način gostovanja spletnih strani poteka preko uporabe tehnologije v oblaku. Deluje tako, da je naša spletna stran gostovana na številnih strežnikih. Če eden od strežnikov preneha delovati, bo sama stran še vedno bila dostopna. Sama najemnina strežnikov pa je odvisna od obiska naše spletne strani. Plačamo samo toliko, kolikor so bili strežniki uporabljeni s strani strank za dostop do naše domene. Če se zahteve po moči strežnika povečajo, lahko to storimo v realnem času preko administrativnega vmesnika cPanel ali drugega.

Na voljo imamo še namensko gostovanje, kjer zakupimo celoten strežnik za našo uporabo. To je tudi najdražja možnost od vseh, vendar nam ponuja izredno moč, saj imamo celoten strežnik na razpolago samo za našo uporabo.

Neglede na naše zahteve in pričakovanja se večino podjetjem priporoča eno izmed treh zgoraj omenjenih načinov gostovanja. Za najlažje prilagajanje zahtevam po večjem obisku naše strani, pa se priporoča virtualno ali gostovanje v oblaku. Za najbolj zahtevne uporabnike pa je namenski strežnik najboljša izbira.