Kako (in zakaj) bi morali več brati

Ni vprašanje, da nam branje lahko obogati življenje. Daje nam svežo inspiracijo, ostri naše možgane, izboljšuje naše pisanje, nas sprošča in celo blagodejno vpliva na anše zdravje. Ko posvečate svoj čas in energijo temu, da preberete celotno knjigo, v nasprotju kot pri branju twitov, blogov, postov in newsletterjev, pridobite mnogo globjo izkušnjo. Z avtorjem se podate na intimno potovanjem skozi katerega postanete bolj vživeti v temo, kot če bi prebrali kak kratek članek.
Ampak kako najti čas za branje knjig (bodisi fizičnih, bodisi elektronskih)?
Ponujamo par priročnih predlogov:
Naučite se brati hitreje…
povprečen človek prebere od 250-300 besed na minuto. Lahko se naučite hitrega branja, kjer boste v istem času prebrali od 500-600 besed, s tem pa pridobili znanje s katerim boste v istem času prebrali enkrat več knjig.
a. Uporabljajte kazalo
Svojemu branju sledite s pisalom ali kazalcem
b. Razširite svoj periferni vidbrati začnite tri besede od tretje besede naprej in tri besede na koncu vsakega stavka.
Načrtujte si čas za branje
To, da boste prebrali več knjig, je lahko že samo posledica tega, da si boste vzeli več časa za branje.
To,d a boste načrtovali svoj čas pa lahko postane ena najbolj produktivnih stvari, ki jih boste storili, ne glede na to ali boste ta čas porabili za branje, učenje novega jezika ali obvladovanje kakšne nove veščine.
Najsibo to med odmorom za kosilo ali ob jutranji kavi. 15-30 minut bo čisto dovolj.
Če vam kaj ni všeč, to opustite
Če želite prebrati več knjig in osvojiti več znanja, morate biti strastni do tega, kar berete. Če vam ni všeč, kar berete, naj vas ne bo strah odnehati. To vas bo slej ko prej pripeljalo do nečesa boljšega, kar imate radi.
Če boste imali kontrolo nad tem koliko knjig letno ali pa mesečno preberete je lahko to za vas velik motivator. Vsakič ko boste prebrali zadnjo stran kakšne nove knjigem vas bo oblilo novo zadovoljstvo in na vas seznam boste lahko dodali še eno knjigo več.