Kako ravnati ob piku ose?

Večini ljudi je poletje najlepši letni čas, ampak vas to veselje kar hitro mine, ko pride čas kosila v naravi. Vedno znova morate odganjati te nadležne žuželke, ki so vedno pripravljene, da vam nagajajo. In takšen piknik se velikokrat zaključi s pikom te žuželke. Pri nekaterih ni nobenih posebnih reakcij na pik ose, spet pri drugih pa lahko pride do zelo burne reakcije in je potrebna nujna medicinska pomoč. Ponavadi pride do otekline, ki izgine v nekaj dneh. Če pa je oseba alergična na to vrsto strupa, pa je reakcija kar precej drugačna. Pride lahko do oteženega dihanja, do bruhanja in driske in celo do anafilaktičnega šoka, ki pa je lahko smrtno nevaren. Ti simptomi se pojavijo zelo hitro po piku (minuta ali dve), zato je potrebna zelo hitra odzivnost vseh prisotnih.

Če vas piči katera od teh nadležnih žuželk (osa, čebela, sršen,…) je najbolje, da mesto pika sperete s večjo količino vode in predel namažete z antihistaminsko kreo (če jo imate). Nato pa na boleč predel položite obhladek ali kocko leda. Pomaga pa tudi en domač pripravek in to je sok čebule, ki si ga lahko stisnete kar doma. Če pa oteklina ne uplahne in bolečina ne popusti, pa morate takoj obiskati zdravnika.

Ose privlačijo močni vonji kot so vonj hrane in pijače, vonj deodoranta, laka za lase in seveda tudi znoj. Če se vam osa približa, ostanite mirni, ker osa ponavadi piči, ko se počuti ogroženo. Če se vam vsede kamorkoli na telo, počakajte in sama bo odletela brez kakršnihkoli posledic.

Vseeno pa vam zaradi vsega tega ni treba odpovedati organiziranega piknika, ker je v večini časa vse vredu. Poletje je vedno bil čas za dogajanje na prostem in tako bo tudi ostalo.