Kavna usedlina – več kot samo odpadek

Kava – omamno dišeča razvada božanskega okusa. Nekako tako bi kavo najverjetneje opisali ljubitelji tega črnega napoja. A, četudi niste ljubitelj kave, smo prepričani, da boste – zaradi v nadaljevanju navedenih idej in nasvetov, kako uporabiti kavno usedlino – odslej tudi vi imeli kavo vedno na zalogi.

Odstrani neprijetne vonjave
Kavna usedlina odlično veže nase vse neprijetne vonjave, od tistih v hladilniku, do tistih v čevljih, zato iz alu-folije oblikujte majhno posodico, jo napolnite s (posušeno) kavno usedlino in nastavite v hladilnik, čevelj, omaro ali kam drugam, ter pustite učinkovati čez noč (ali še dlje). Ste pred kratkim sekljali česen? Potem lahko kavno usedlino uporabite tudi za nevtralizacijo neprijetnega vonja vaših rok. Vse, kar je treba storiti je, da jo vtrete v roke.

Odžene bolhe
Ima vaš štirinožec težave z bolhami? Potem dodajte pasjemu šamponu žličko kavne usedline in bolhe bodo le še preteklost. A s kavno usedlino ne pretiravajte, saj njen vonj ne iritira zgolj bolh, temveč tudi hišne ljubljenčke.

Pognoji sobne rastline
Kavna usedlina je idealno gnojilo za vse rastline, ki uspevajo v kisli prsti, kot so na primer azaleje, hortenzije in kamelije, zato pri zalivanju na vsake toliko k vodi primešajte kavno usedlino. Slednja pa ima še eno čudežno lastnost – barvo cvetov hortenzije spreminja iz rožnate v modro.

Prežene mravlje, polže in žuželke
Kavna usedlina je tudi idealen naravni insekticid, ki bo iz vašega doma pregnal mravlje (in ostale žuželke), z vrta pa polže. Vse, kar je potrebno storiti je, da malce kavne usedline posujete na mesta, s katerih želite pregnati vsiljivce.

Nase veže prah
Kavna usedlina nase veže prah, zato vsem lastnikom kaminov priporočamo, da jo – preden se lotite čiščenja le-tega – zlijete po pepelu in s tem preprečite dvigovanje prahu po vsem prostoru.

Piling in maska za obraz
Zaradi svoje zrnate strukture je kavna usedlina idealna tudi za piling obraza. Da pa bo učinek še večji, ji primešajte žličko medu. Imate težave s podočnjaki in zabuhlostjo, potem nanesite kavno usedlino na predel okoli oči in jo pustite delovati par minut. Kofein iz usedline bo povečal krvni pretok, zaradi tega pa se bodo posledično temni kolobarji in zabuhlost zmanjšali.

Namesto anticelulitne kreme
Večina krem, namenjenih boju proti celulitu, vsebuje kofein. Razlog za to tiči v tem, da kofein spodbuja krvni pretok in s tem zmanjšuje maščobne celice. A čemu bi zapravljali gore denarja za tovrstne kozmetične preparate, če si lahko učinkoviti nadomestek zanje pripravite kar doma? Uporabite dan staro kavno usedlino, ekstra deviško olje in grobo morsko sol, ter jih zmešajte v skledi, da dobite gosto pasto. Pripravek nato nanesite na problematične predele in zmes postite delovati pol ure. Za konec jo sperite z mlačno vodo.

Sredstvo za čiščenje
Kavna usedlina je zaradi svoje abrazivnosti – sploh v kombinaciji z malce detergenta za pomivanje posode – odlična za odstranjevanje mastnih madežev ter za čiščenje umazanih površin.