Naloge grafične kartice v našem računalniku

Velik del zmogljivosti vsakega računalnika se nahaja v njegovi grafični moči. Za to je zadolžena grafična kartica. V preprosti razlagi nam ta omogoča hitrejše predvajanje slik na našem zaslonu. V resnici pa je to izredno napredna naprava, ki omogoča igranje zahtevnih iger in uporabo naprednih programov za obdelavo grafike. Ker je to izredno pomembna komponenta v namiznih in prenosnih računalnikih, je dobro, če poznamo njene osnovne funkcije in lastnosti. Taki si bomo lažje izbrali primeren računalnik za osebno ali poslovno uporabo.

Izhodi na grafični kartici se lahko med seboj razlikujejo

Prvi in najbolj očiten del vsake grafične kartice je viden na njeni zunanjosti ohišja. To je priključek, ki je namenjen za priklop monitorja. Dandanes so namizni in prenosni računalniki opremljeni z več video izhodi. To pa nam omogoča priklop več monitorjev hkrati. Z več monitorji hitro povečamo delovno površino našega digitalnega namizja. Obenem pa si tako ustvarimo idealno okolje za upravljanje z več aplikacijami hkrati.

Grafična kartica GeForce

Grafična kartica GeForce GT 1030 2GB GIGABYTE OC

Izhodi za priklop monitorja na grafičnih karticah so:

VGA

Prepoznamo ga po majhnem in modrem priključku. Namenjen je starejšim monitorjem in resolucijam do 1920×1080 oziroma FULL HD ločljivosti. Višje resolucije uradno niso podprte.

DVI

DVI izhod je običajno obarvan belo. Namenjen je napravam z monitorji, ki podpirajo digitalni signal. Načeloma je to zastarel izhod, ki ga ne vsebuje več veliko grafičnih kartic.

HDMI

HDMI lahko prenaša zvok in sliko. Obenem pa podpira resolucija višjih standardov, kot je 4K in več.

DisplayPort

DisplayPort izhod je zelo popularen. Zato ga lahko najdemo nameščenega na različnih grafičnih karticah. Podpira prenos zvoka v visoki definiciji in slike v visokih resolucijah.

Grafične kartice vsebujejo svoj procesor

Vsaka grafična kartica vsebuje svoj procesor. Temu tudi pravimo GPE – Grafična Procesna Enota. Omenjen procesor je zadolžen za računanje zahtevnih matematičnih in geometrijskih kalkulacij. Te pa so potrebne za pravilen izris slik na našem ekranu med igranjem iger, gledanjem filmov, brskanjem po spletu ipd. Sam proces je dokaj intenziven, zato se sama grafika med delovanjem segreva.

Hladilni sistem v obliki enega ali več ventilatorjev pa skrbi za odvajanje odvečne toplote. Nekatere grafične kartice pa imajo pasivni hladilni sistem. Te so večinoma namenjene za manj zahtevne naloge in sisteme, ki želimo, da imajo čim bolj neslišno delovanje.

Grafika lahko uporablja več različnih programskih vmesnikov

Dandanes poznamo mnogo različnih aplikacij in iger, ki imajo svojevrstno logiko delovanja. To pa tudi pomeni, da uporabljajo različne programske vmesnike. To je tudi razlog, da moderne grafične kartice poznajo več vrst teh vmesnikov. To pa omogoča, da se lahko opravijo različne kalkulacije, ki so potrebne za pravilno in gladko delovanje aplikacij. Nekateri izmed teh vmesnikov so DirectX, OpenGL, Vulkan ipd.

Priporočeno je, da kupimo grafično kartico z izhodi, ki so združljivi z našimi monitorji. Za igranje iger pa je potrebno vsaj 8 GB pomnilnika in dober sistem hlajenja. Za poslovne namene pa so grafike integrirane v vezje procesorja popolnoma dovolj za vsakodnevna opravila.