Pregled vida je pomemben iz mnogih zdravstvenih razlogov

Človeški vid je eden izmed naših najpomembnejših čutov. Priporočljivo je, da na vsake nekaj časa opravimo pregled vida, saj bomo tako zagotovili najboljše zdravje naših oči. Sam pregled je pomemben za ljudi vseh starosti. Močno pa se priporoča, da ga opravijo otroci nad 6 mesecev starosti in starejši od 40 let, saj je takrat možnost pojava različnih bolezni največja. Obenem je pa to eden izmed najboljših načinov, da opazimo različne skrite in razvijajoče se bolezni v našem telesu, kot so diabetes, rak krvi, revmatoidni artritis ipd.

Osnovni pregledi vida niso dovolj natančni

Pregledi zdravja pri osebnem zdravniku, v šoli ali službi v večini primerov niso dovolj natančni. Namenjeni so hitremu preverjanju vida otrok in odraslih posameznikov. Res je, da v nekaterih primerih lahko razkrijejo možne težave z očmi, niso pa dovolj natančni. Najboljši pregled vida lahko opravi optometrist. To je šolan strokovnjak, ki je usposobljen za uporabo raznovrstnih naprav za pregled zunanjosti in notranjosti oči.

Podroben pregled vida lahko opravi samo optometrist ali oftalmolog. Z uporabo posebnih naprav je možno odkriti različne razloge za poslabšanje vida. Zdravje oči pa nam veliko pove o celotnem zdravju človeškega telesa. Bolezni in stanja telesa, kot so diabetes, visok krvni pritisk, visok holesterol, tumorji, krvni rak, avtoimunske bolezni ter težave s ščitnico je možno zaznati z natančnimi napravami, ki pregledajo notranje stanje naših oči.

Otroci potrebujejo odličen vid za učenje

Dandanes otroci potrebujejo dober vid za učenje, opravljanje šolskih nalog, branje in mnoge druge aktivnosti. Predvsem pa je to izredno pomemben čut pri igranju, opazovanju sveta, socializiranju ipd. Pri vedno več otrocih pa se razvije miopija. To je bolezen oziroma stanje oči, ki ji tudi pravimo kratkovidnost. Povzroča jo nepravilna oblika oči, ki usmerja svetlobo na napačno mesto v očesu. Na žalost lahko miopija sčasoma močno napreduje in oslabi vid tako otrokom kot odraslim.

Redni pregledi vida pa zagotovijo, da bomo zaznali miopijo že v zgodni fazi razvoja. Tako nam bo optik lahko predpisal očala, leče in različna zdravila za oči. Če bo možno, pa lahko oftalmolog opravi različne kirurške posege, ki odpravijo simptome miopije in drugih bolezni oči.

Bolezni oči sprva ne kažejo nobenih simptomov

Velika in zahrbtna težava skoraj vseh očesnih bolezni je ta, da v začetku razvoja ne pokažejo simptomov. Tako posameznik lahko vidi odlično, ne zaveda pa se, da se razvija bolezen v njegovih očeh. Dober primer tega je glavkom. To je bolezen, ki povzroča visok krvni pritisk v očeh. Visok pritisk pa sčasoma poškoduje optični živec. Sčasoma tako stanje lahko vodi v popolno slepoto. Pregled vida pa je najboljša preventiva, da omenjeno in druge bolezni odkrijemo še preden lahko povzročijo nepopravljivo škodo.