Slovenija, od kod lepote tvoje?

Slovenija – majhna deželica pod Alpami, ki že od nekdaj predstavlja stičišče pomembnih trgovskih poti – je edina država v Evropi, ki združuje alpski, sredozemski, kraški in panonski svet. Pod tančico spremenljivosti pokrajin, ki jemljejo dih še tako kritičnemu očesu, pa se skrivajo številne naravne in kulturno-zgodovinske znamenitosti, ki jih ni moč spregledati.

Slovenija, ki se razprostira na vsega skupaj zgolj 20.273 km2 površine, je tretja najbolj gozdnata država v Evropi in ena tistih, ki ima največ sakralnih objektov glede na število prebivalcev; je država z najvišjim klifom na Jadranu, ki se dviga kar 80 metrov visoko; kar 216 km2 njenih površin pa zavzemajo vinogradi. Naravne znamenitosti pa niso edine, ki delajo to majhno državo v osrčju Evrope tako posebno – posebna je tudi zaradi številnih pomembnih mejnikov, ki so na taki ali drugačen način zaznamovali njen zgodovinski razvoj. Na območju današnjega slovenskega ozemlju, so se bile številne pomembne bitke: konec 4. stoletja je tako tukaj potekala velika bitka, ki je bila neposreden povod za razpad rimskega cesarstva na vzhodni in zahodni del; med prvo svetovno vojno je preko slovenskega ozemlja potekala pomembna frontna linija, imenovana Soška fronta. Ste vedeli, da je slovenska vojna za neodvisnost leta 1991, ki je znana tudi kot 10-dnevna vojna, prva vojna v Evropi po drugi svetovni vojni?

Slovenija je dežela številnih, morebiti celo nekoliko nenavadnih presežkov, saj se (med drugim) ponaša z: eno najstarejših ohranjenih meniških lekarn v Evropi, ki se nahaja v Olimju; z najstarejšo turistično jamo v Evropi (t. j. jama Vilenica pri Lokvi); z najnižje ležečo jedilnico, ki se nahaja kar 160 metrov pod zemljo v premogovniškem rudniku v Velenju; z najvišjim industrijskim dimnikom v Evropi, ki v višino meri kar 362 metrov in ga je še danes mogoče videti v Trbovljah ter z najstarejšo vinsko trto na svetu, ki šteje kar 400 let, raste pa v štajerski prestolnici – Mariboru.

Vsekakor pa svojevrsten presežek predstavljajo tudi tukajšnji prebivalci, ki stereotipno veljajo za sila gostoljubne, prijazne, iskrene in delovne ljudi.