Zakaj je igra pomembna

Igra je več, kot le zabava za dojenčke in otroke. To je, kako se učijo in kako delujejo, kdo so, kako svet deluje in kam spadajo vanjo. Igranje lahko pomeni z igračami, na prostem ali pri dojenčkih z uporabo igralne podloge.

Pomen igre

Igranje je lahko ena izmed najpomembnejših stvari, ki jih lahko doživite z vašim otrokom. Čas, ki ga porabite za igranje skupaj, daje vašemu otroku veliko različnih načinov in časa za učenje.
Igranje pomaga otroku tudi:

  • Graditi zaupanje
  • Čutiti ljubljene, srečo in varnost
  • Razviti socialne veščine, jezik in komunikacijo
  • Učiti o skrbi za druge in okolje
  • Razvoje motoričnih sposobnosti
  • Povezati in izboljšati delovanje njegovih možganov

Različne vrste igranja: Nestrukturirana, prosta igra je najboljša vrsta igre za majhne otroke. To je igra, ki se zgodi le če se ne načrtuje in omogoča da otrok uporabi lastno domišljijo. Primeri nestrukturirane igre so lahko: raziskovanje novih in priljubljenih igralnih prostorov, kot so: omare, dvorišča, parki, igrišča in tako naprej.

Strukturirana igra je drugačna. To je bolj organizirana igra in se zgodi ob točno določenem času ali v določenem prostoru in jo pogosto vodi odrasla oseba. Primer strukturirane igre vključuje: pripovedovanje zgodbe skupini malčkov, ali pa npr. plesni, dramski… krožki, družabne igre ali igra s kartami.

Kako razvijati igro z vašim otrokom? S tem ko vaš otrok raste, s tem se spreminja tudi njegova igra. Otrok bo postal vedno bolj in bolj ustvarjalen, želel bo imeti vedno več igrač, dobil bo nove zamisli in ideje za samo igro. Počasi bo pokazal tudi zanimanje in interes za igo z drugimi otroci.

Novorojenčki in dojenčki: za njih so najboljša in najbolj priljubljena igrača starši, predvsem mama. Poskusite pa lahko tudi tako, da mu predvajate otroške pesmi ali pa jim kar sami pojete. Ob tem pa poskusite biti čim bolj nasmejani in verjemite uspeh je zagotovljen, saj vam bo vaš dojenček svoje zadovoljstvo izkazal z nasmehom.